Sverige och Frankrike vill förbjuda över tusen allergiframkallande ämnen i textil och läder

Gemensamt så föreslår Sverige och Frankrike ett EU-förbud mot mer än 1.000 allergiframkallande ämnen som återfinns i bland annat kläder och skor. Enligt de förslag som lämnats in till EU så ska varor med ämnen över en viss gräns inte få säljas till konsumenter.

– Vi vill skydda alla konsumenter från att drabbas av hudallergier. I dag är det svårt att undvika att bli utsatt för allergiframkallande ämnen som kan finnas i textil och läder. När man väl har utvecklat en hudallergi så är det ett livslångt problem, säger Helena Dorfh, utredare på Kemikalieinspektionen.

Över hundra ämnen kan förekomma i handeln i dagsläget

Bakom förslaget, som nyligen lämnats in till EUs kemikaliemyndighet Echa, står Kemikalieinspektionen och franska motsvarigheten Anses. Många av kemikalierna används inte i dagsläget utan står med på listan i förebyggande syfte. Men ett hundratal av kemikalierna, alltså cirka 10 procent, kan användas i dagsläget.

Hudallergi är ett omfattande problem enligt uppskattningar från de bägge myndigheterna bakom förslaget så är fyra till fem miljoner av EU:s invånare allergiska mot kemikalier i textil och läder och ytterligare Mellan 45.000 och 180.000 människor i EU beräknas varje år utveckla en sådan allergi.

Nu ska ett beslut fattas och ett eventuellt förbud skulle kunna implementeras om drygt två år.

Annons