Ralf Oster CEO of PF Concept joins the podcast

Podden

I det här avsnittet av Branschkollpodden snackar i med Ralf Oster som är vd på PF Concept i Europa. Vi pratar bland annat om hur pandemin påverkat PF Concept, om deras framtidsplaner och hållbarhetsarbete, om deras förvärv av T shirt and Sons och print on demand-marknaden, samt hur Ralf ser på marknadsföring och mässornas roll i produktmediabranschen.

Nedan följer några utdrag från vårt samtal:

Hur mycket påverkar pandemin PF Concept idag?

– Precis som för alla andra har vi sett ett betydande försäljningstapp inom vissa områden och vi har en ganska tydlig bild av att det kommer ta ungefär två år innan vi är tillbaka på volymerna vi såg 2019. Därefter förväntar vi oss signifikant tillväxt. Vi ser också ett tydligt skifte från produkter till rese- och mässbranschen som fortfarande kämpar till produkter för hemkontoret som det säljs allt mer av.

Vill ni växa mer i Norden och hur ser du på den nordiska marknaden?

– Norden är en väldigt signifikant del av hela vår europeiska verksamhet och vi har ett väldigt professionellt team som jobbar i norden med Göteborg som utgångspunkt för de nordiska länderna. Vi gör allt vi kan för att växa i den regionen med nya kunder och större volymer hos befintliga kunder.

Hur påverkas du av Nordens fokus på hållbar utveckling?

– Som multinationellt företag måste man göra individuella anpassningar på varje marknad där man vill göra affärer. Det som gör att jag tycker Norden är extra intressant är att det kommer mycket positiv input därifrån, både beträffande hållbarhet, digitala lösningar och effektivitet. Norden är alltid en bra mätstång för hur man ligger till i utvecklingsarbetet. Vi var tvungna att göra vissa omställningar för att möta de efterfrågningarna som kom från Norden och under 2019 började vi verkligen märka av resultatet i Sverige.

Hur tänker PF Concept kring mässor och marknadsföring, ni har tidigare sagt att ni vill ha en närmare dialog med era kunder, men nu ska ni också vara med att delvis hjälpa till att anordna en mässa i Tyskland?

– Du pratar med fel kille beträffande mässor, jag har ändrat på sättet vi använder mässor i alla andra företag jag jobbat i också. Personligen tycker jag mässor som vi känner till dem idag inte adderar så mycket värde. Vi erbjuder massor med verktyg och marknadsföringsmaterial till våra kunder som de kan använda för att öka sina försäljning. Och det är i de kanalerna vi fortsätter investera och skapar en närmare relation med våra kunder. När vi träffar våra kunder vill vi spendera tid som bara är dedikerad till dem, snarare än att träffa många kunder samtidigt.

– Men med det sagt så är det fortfarande upp till individuella marknader att ta ställning till hur de vill sköta sin marknadsföring och mässaktivitet och jag är alltid öppen för att höra motargument och bli övertygad.

Annons